روش های هوشمندسازی ساختمان
مقدمه
چندسالی از عجین شدن تکنولوژی با زندگی ما انسان ها میگذرد.این تکنولوژی سال های بسیاری در جهان و چندسالی است که در کشورمان در حوزه ساختمان نفوذ کرده و به شدت در حال گسترش نیز هست.
در این مقاله قصد داریم در همین رابطه با شما گفتگو کنیم و به طور مفصل در رابطه با روش های هوشمند سازی ساختمان بحث و گفتگو کنیم.
با ما همراه باشید…
هوشمند سازی ساختمان چیست؟
هوشمند سازی یعنی استفاده از تکنیک ها و ابزارها برای اداره صحیح امور، راحت شدن فعالیت ها، بهبود کیفیت زندگی، سرعت بخشیدن به کارها و کاهش مصرف انرژی است. به عبارت دیگر هوشمندسازی یا سیستم کنترل ساختمان به معنای نصب و استفاده از یک سری تجهیزات است که منجر به حفظ ایمنی و بهرهوری ساکنان میشود که برای هر مکان یا محیط طراحی شدهاند. البته استفاده از این ادوات، مزایای دیگری نیز دارد. که به طور کامل در مقاله هوشمند سازی ساختمان به آن پرداختهایم.
به چه روش هایی می توان ساختمان را هوشمند کرد؟
برای هوشمند سازی ساختمان ما احتیاج به یک بستر مناسب داریم که این بستر با توجه به ساختمان و موارد دیگر میتواند سیمی یا بی سیم باشد که در ادامه در مورد این موضوع بحث خواهیم کرد.
هوشمندسازی ساختمان به روش سیمی
یکی از روش های هوشمندسازی ساختمان،روش سیمی است که در این روش از بستر سیمی برای هوشمندسازی استفاده میشود. همانند پروتکلهای KNX ،Modebus و … . بنابراین برای استفاده در ساختمان های قدیمی و از پیش ساخته شده چندان مناسب نیست. به این دلیل که نیاز به بستری مناسب برای سیمکشی مختص هوشمندسازی دارند.
پس به طور خلاصه ارتباط بین تجهیزات یک سیستم هوشمند از طریق کابل و سیم برقرار میشود
هوشمندسازی ساختمان به روش بی سیم
در این روش ارتباط بین تجهیزات از طریق امواج وایرلس صورت میگیرد. که در این رویکرد دیگر نیازی به تغییر سیمکشی و تخریب خانه نیست.
اگر تجهیزاتی که استفاده میکنید وایفای باشد که به طور مستقیم از طریق موبایل به واسطه مودم میتوانند کنترل شوند. اما نکته ای که در مورد استفاده از این بستر وجود دارد این است که مودم وای فای تعداد محدودی از وسیله ها را میتواند پشتیبانی کند. همچنین، اگر شبکه اینترنت قطع شود کنترل تجهیزات نیز از طریق موبایل امکان پذیر نیست.
پس به طور خلاصه ارتباط بین تجهیزات یک سیستم هوشمند از طریق امواج رادیویی برقرار می شود
انواع سیستم های بی سیم
سیستم های رادیویی RF :
با فرکانس 433 مگاهرتز کار می کنن
سیستم های WIFI:
با فرکانس 8.1 تا 4.2 گیگاهرتز کار می کنن
سیستم های ZIGBEE:
در محدوده ی فرکانسی 4.2 گیگاهرتز و کمی باالتر کار می کنن
سایر سیستم ها:
ممکنه سیستم های بی سیم به روش های دیگه ای هم انجام بشه
انواع سیستم های سیمی
KNX:
نوع کابل ارتباطی بین تجهیزات سیستم هوشمند در این سیستم از نوع EIB بوده که به آن کابل knx هم می گویند ، نحوه سیم کشی دیتا به این صورت می باشد که همه تجهیزات پشت سرهم به یکدیگر متصل می شوند و سیم کشی برق هم به این صورت است که هر چیزی که بخواهد کنترل شود باید
برق آن به صورت مستقیم به تابلو مرکزی کشیده شود
MODE BUS:
اصولا با روش RS485 کار می کنند که معمولا از کابل های دو زوج، یا کابل های CAT5 و CAT6 جهت ارتباط بین تجهیزات استفاده می شود و اصولا هر برند تحت این پروتکل زیرساخت و سیمکشی خاص خودش را دارد
مزایای هوشمندسازی ساختمان به روش بی سیم
قابل اجرا بر روی بستر سنتی و قدیمی
عدم نیاز به سیم کشی بین تجهیزات
عدم نیاز به تابلو برق
اصولا قطعه به صورت مستقل کار می کند
ارزان بودن
قابلیت نصب در هرمرحله و در هر زمان
بدون نیاز به پشتیبانی تخصصی
معایب هوشمندسازی ساختمان به روش بی سیم
به دلیل استفاده از امواج رادیویی پایداری لازم را ندارند
به دلیل استفاده از امواج خطا دارند
قطعات ساخته شده تحت سیستم های وایرلس کیفیت فیزیکی زیادی ندارند
به دلیل وجود همزمان تعداد زیادی قطعه در واحد که از امواج استفاده می کنند
برای بدن به خصوص کودکان مضر است
در مقالات بعدی به طور کامل در رابطه با هوشمند سازی یاختمان به روش سیمی که شامل KNX و MODEBUS میشود، بحث خواهیم کرد و به مزایا و معایب این نوع هوشمند سازی ساختمان اشاره خواهیم کرد.
برای مشاوره با متخصصان فنی و اجرای شرکت هوشمندسازی ساختمان نیروگستران با ما در ارتباط باشید.
ارتباط با شرکت ما
- 07136334083
- 09177874240
- شیراز-فرهنگ شهر- حدفاصل کوچه 31 و 33 -جنب اتولند - ساختمان 38 - طبقه3-واحد12-شرکت نیروگستران شیراز